Teksten van Ensemble van 1892

Eenheidsbebouwing in eclectische stijl (14-18)

Eenheidsbebouwing in eclectische stijl met centraal enkelhuis gedateerd "1892" en flankerende, identieke huisnummers 14 en 18.

Nummer 16. Enkelhuis van twee à één traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met gekoppeld dakvenster onder gebogen fronton, door middel van gevelsteen gedateerd "1892". Baksteenbouw verlevendigd met natuursteen, onder meer voor halfrond balkon en decoratieve elementen. Rondboogvensters en deur op begane grond; rechthoekig balkonvenster geflankeerd door lisenen.

Nummers 14 en 18. Rijhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevels, links en rechts aansluitend bij nummer 16. Verzorgde gevelversiering met imitatievoegen, balusters en geornamenteerd fries. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping onder entablement.


Bron: Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 1989

Je kan deze pagina citeren als: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Ensemble van 1892 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7743 (geraadpleegd op 29-11-2020)


Ensemble in eclectische stijl

Ensemble van vijf kleine burgerhuizen, in 1892 ontworpen door aannemer Louis Peeters-Gowie op eigen gronden. Deze aannemer woonde aan de rand van de wijk Zurenborg en was er zeer actief met de realisatie van neoclassicistische panden, vaak in reeksbouw of met zeer eenvoudige gevels.

De reeksbebouwing bestaat uit één opvallende woning (16) met een bakstenen topgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl waar het jaartal "1892" op is vermeld, aangevuld met vier woningen in een decoratieve neoclassicistische stijl.

De neo-Vlaamserenaissance-woning op nummer 16 is een burgerhuis van één/twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met gekoppeld dakvenster onder gebogen fronton. Baksteenbouw verlevendigd met natuursteen, onder meer voor halfrond balkon en decoratieve elementen. Rondboogvensters en deur op begane grond; rechthoekig balkonvenster geflankeerd door lisenen.

De twee flankerende, identieke huizen op nummers 14 en 18 zijn rijhuizen met bepleisterde en beschilderde neoclassicistische lijstgevels. Verzorgde gevelversiering met imitatievoegen, balusters en geornamenteerd fries. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping onder entablement.

Nummers 10 en 12 zijn getekend in een aansluitende neoclassicistische stijl. Nummer 10 is een burgerhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder een leien mansardedak met twee oeils-de-boeuf. De venstertravee is gekenmerkt door een tweelicht met tussenzuil op de begane grond, bekroond door het halfronde balkon van het deurvenster op de verdieping. Nummer 12, eveneens met twee bouwlagen en twee traveeën, maar onder zadeldak, heeft een eenvoudige bepleisterde gevel met imitatievoegen en panelen, en heeft als typisch element een balkon met ijzeren leuning boven de deur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1892 # 1440.

Bron: -
Auteurs:  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum: 2015

Je kan deze pagina citeren als: Hooft, Elise; Plomteux, Greet; Steyaert, Rita: Ensemble van 1892 [online], https://id.erfgoed.net/teksten/173824 (geraadpleegd op 29-11-2020)