Sint-Henricusschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Henricusschool

Beschrijving

Vestiging tussen 1879 en 2001 van een vrije jongensschool. In 1879 wordt hier een nieuwe katholieke jongensschool met bijhorende woning voor de onderwijzer opgericht. De oude school, zie Boogschutterslaan, wordt dan ingenomen door de veldwachter. Ongeveer gelijktijdig wordt iets verder langs de Moerkerkse Steenweg, in volle schoolstrijd en volgens de ministeriële verordening, een gemeenteschool voor jongens gebouwd (ter hoogte van huidig nummer 453). In 1887 stemt het nieuwe katholiek bewind een schoolwet die Sint-Kruis de mogelijkheid biedt de gemeenteschool aan de Doornhut te vervangen door een vrije school. De leerlingen verhuizen van het nummer 247 naar de school aan de Doornhut. De nu leeggekomen lokalen worden eerst verbouwd tot drie arbeiderswoningen en later ingericht ten behoeve van een jongelingenkring en een bibliotheek. Na de Tweede Wereldoorlog maken de oude gebouwen plaats voor een nieuwe jongensschool, de Sint-Henricusschool, ingewijd in 1948. In 1961 sluit de school aan de Doornhut haar deuren wegens te weinig leerlingen.

Vanaf 1962 tot de sluiting in 2001 wordt de school een onderafdeling van het Onze-Lieve-Vrouwecollege op Assebroek. Het leegstaande gebouw is recent aangekocht door een bankinstelling en zal worden vervangen door nieuwbouw.

Gele baksteenbouw met grote ramen met vlakke omlijsting. Boven de toegangspoort verlicht een grote glaspartij het trappenhuis. In het midden van de gevel een beeld van het Heilig Hart.

Achter de school ligt de zogenaamde "patronage". Het bakstenen gebouw uit de jaren 1930 is uitgewerkt als een driebeukige zaalkerk in een neoromaanse stijl. Voor- en zijgevel worden geritmeerd door verjongende steunberen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1031/0001, 1879.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 79-81.
  • CALLEWAERT D., KEMEL Y., VANHULLE A., 150 jaar onderwijs in Sint-Kruis, Werkgroep geschiedenis Sint-Kruis, 2002, p. 10-11, 30-31.
  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 64.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia