erfgoedobject

Pastorie van de kerk van de Heilige Kruisverheffing met tuin

bouwkundig / landschappelijk element
ID
77454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77454

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pastorie van de kerk van de Heilige Kruisverheffing, gebouwd in 1898, zie muurankers, opgetrokken in een neogotische stijl. De pastorie vervangt de oude langs de Polderstraat (zie nummer 36). Vrijstaand dubbelhuis van vijf traveeën gelegen in een beboomde tuin, omgeven met een hagebeuk en toegankelijk via een smeedijzeren hek gevat in bakstenen pijlers. Verankerde, rode baksteenbouw met een bepleisterde plint en onder pannen zadeldak. Voor- en achtergevel zijn op dezelfde manier uitgewerkt. Centrale deurtravee uitlopend in een getrapt dakvenster, korfboogdeur aan de voorkant met bekronende beeldnis met beeld van de Goede Herder. Traveenissen afgedekt met tudorboog, kroonlijst op klossen.


Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie van de kerk van de Heilige Kruisverheffing met tuin [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.