erfgoedobject

Kasteel Les Fayards

bouwkundig element
ID
77467
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77467

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Les Fayards
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kasteel zogenaamd "Les Fayards" te bereiken via een oprit. Kasteel in neoclassicistische stijl met park uit het begin van de 20ste eeuw. Gelegen vlak bij het kasteel van Male aan de afgesneden bocht van de oude Antwerpse Heerweg. In 1835 is er sprake van het "Lustbosch". In 1907 koopt Julien Nyssens-Hart, hoofdingenieur met een belangrijke rol bij het tot stand komen van Brugge-Zeehaven, de lusttuin met gebouwen aan. Hij laat er in 1907-1908 een buitenverblijf met koetshuis "Les petits Fayards" bouwen met daar rond een park met vijver in een Engelse landschapsstijl. Stijlovereenkomsten met zijn stadswoning langs de Koningin Elisabethlaan nummer 20, ontworpen door architect Alphonse De Pauw (Brugge), laat vermoeden dat "Les Fayards" door dezelfde architect is ontworpen. In 1956 verkavelt de toenmalige eigenaar een deel van het domein, het koetshuis met omliggende tuin wordt afgesplitst en ingericht als woonhuis. Aankoop in 1977 door het Westvlaams Economisch Studiebureau die het kasteel ter beschikking stelt als slaapplaats voor studenten van het Brugse Europacollege. Vanaf 1982 huisvesting van het observatie- en therapeutisch centrum "De Berkjes". Het kasteel bestaat uit een hoofdvolume met links een lagere aanbouw, beide volumes zijn oorspronkelijk voorzien van een belvedère. De rechthoekige belvedère van het hoofdvolume is afgebroken op het eind van de 20ste eeuw.

Bepleisterde en witbeschilderde gevels met imitatievoegen, rustica accentueren de hoeken van het hoofdgebouw. Muuropeningen met kleine roedeverdeling. Hoofdvolume onder leien gemansardeerd afgeknot dak. Het dak was oorspronkelijk rondom rond afgeboord met een balustrade. Toegankelijk via een bordestrap en portiek met plat dak, tevens dienend als balkon afgeboord met smeedijzeren balustrade. De begane grond wordt gedifferentieerd door rondboogvensters met uitgelengde sluitstenen. Het terras, afgeboord met een balustrade, loopt door aan de zijkant. De rechthoekige vensters op de verdieping worden afgescheiden door pilasters.
Linker aanbouw onder plat dak met belvedère op de zuidwesthoek en gedeeltelijk bewaarde balustrade. Eenvoudige rechthoekige deur en vensters. Blinde westgevel versierd met basreliëfs met voorstellingen van putti tijdens de jacht en de visvangst.

Interieur. Gedeeltelijk bewaard salon met marmeren schouw, plintlambrisering, stuc- en lijstwerk.

  • Wergroep Geschiedenis Sint-Kruis, Sint-Kruis in postkaarten, 2004, p. 99.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Les Fayards [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77467 (Geraadpleegd op 23-06-2021)