is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Les Fayards met park
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Les Fayards
Deze vaststelling was geldig van tot
Kasteel zogenaamd "Les Fayards" te bereiken via een oprit. Kasteel in neoclassicistische stijl met park uit het begin van de 20ste eeuw. Gelegen vlak bij het kasteel van Male aan de afgesneden bocht van de oude Antwerpse Heerweg. In 1835 is er sprake van het "Lustbosch". In 1907 koopt Julien Nyssens-Hart, hoofdingenieur met een belangrijke rol bij het tot stand komen van Brugge-Zeehaven, de lusttuin met gebouwen aan. Hij laat er in 1907-1908 een buitenverblijf met koetshuis "Les petits Fayards" bouwen met daar rond een park met vijver in een Engelse landschapsstijl. Stijlovereenkomsten met zijn stadswoning langs de Koningin Elisabethlaan nummer 20, ontworpen door architect Alphonse De Pauw (Brugge), laat vermoeden dat "Les Fayards" door dezelfde architect is ontworpen. In 1956 verkavelt de toenmalige eigenaar een deel van het domein, het koetshuis met omliggende tuin wordt afgesplitst en ingericht als woonhuis. Aankoop in 1977 door het Westvlaams Economisch Studiebureau die het kasteel ter beschikking stelt als slaapplaats voor studenten van het Brugse Europacollege. Vanaf 1982 huisvesting van het observatie- en therapeutisch centrum "De Berkjes". Het kasteel bestaat uit een hoofdvolume met links een lagere aanbouw, beide volumes zijn oorspronkelijk voorzien van een belvedère. De rechthoekige belvedère van het hoofdvolume is afgebroken op het eind van de 20ste eeuw.
Bepleisterde en witbeschilderde gevels met imitatievoegen, rustica accentueren de hoeken van het hoofdgebouw. Muuropeningen met kleine roedeverdeling. Hoofdvolume onder leien gemansardeerd afgeknot dak. Het dak was oorspronkelijk rondom rond afgeboord met een balustrade. Toegankelijk via een bordestrap en portiek met plat dak, tevens dienend als balkon afgeboord met smeedijzeren balustrade. De begane grond wordt gedifferentieerd door rondboogvensters met uitgelengde sluitstenen. Het terras, afgeboord met een balustrade, loopt door aan de zijkant. De rechthoekige vensters op de verdieping worden afgescheiden door pilasters.
Linker aanbouw onder plat dak met belvedère op de zuidwesthoek en gedeeltelijk bewaarde balustrade. Eenvoudige rechthoekige deur en vensters. Blinde westgevel versierd met basreliëfs met voorstellingen van putti tijdens de jacht en de visvangst.
Interieur. Gedeeltelijk bewaard salon met marmeren schouw, plintlambrisering, stuc- en lijstwerk.
Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Het park dateert in kern uit het midden van de 19de eeuw, zoals een schematische weergave op de topografische kaart van 1862 aantoont. Een latere kaart uit 1910 toont het driehoekig domein met inplanting van het kasteel en koetshuis en een padenpatroon dat de eigenaar een gevarieerde wandeling door het domein en rondom de onregelmatig gevormde vijver met eilandje bood. Een postkaart uit datzelfde jaar toont een blik over de vijver langsheen het koetshuis naar het nieuwe kasteel. De postkaart biedt tevens een blik op de aanwezige beplanting, zo ligt ten noorden van de vijver een dichtbebost gedeelte dat ook nu nog als parkbos is ingevuld. Langsheen de vijverrand staan in groepjes aangeplante bomen op kunstmatige heuveltjes, waaronder beuken. Een latere glasplaat (1920-1935) toont een blik op het eilandje begroeid met onder meer rododendronstruiken en toegankelijk via een eenvoudig houten bruggetje.
Heden is deze landschappelijke aanleg met vijver met eiland, zichtas, parkbos en bomengroepen, centrale gazon en omringende bomengordel langs de straatzijde nog grotendeels bewaard. Door de opdeling van het oorspronkelijke domein in twee eigendommen is op de perceelsgrens een haag aangeplant die de centrale zichtas richting vijver doorbreekt.
De toegang naar het kasteel wordt afgesloten door een vast smeedijzeren hek waarvan de spijlen eindigen op lanspunten, geplaatst tussen oplopende hardstenen geschilderde hekpijlers in neoclassicistische stijl. Het eigenlijke toegangshek is verdwenen.
Is gerelateerd aan
Koetsgebouw en park Les petits Fayards
Is deel van
Pelderijnstraat
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Les Fayards met park [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77467 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.