Teksten van Neoclassicistisch burgerhuis

Neoclassicistisch burgerhuis ()

Neoclassicistisch burgerhuis van omstreeks 1850. Het bouwdossier werd niet teruggevonden, bouwheer, ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het pand onderging een eerste ingrijpende verbouwing in opdracht van August Mortelmans, naar een ontwerp door de architect Hendrik Adolf Wittocx uit 1927. De werken betroffen het uitbreiden met een vijfde travee boven de dienstingang en een nieuwe achterbouw voor de keuken en veranda, het vernieuwen van het schrijnwerk en de smeedijzeren borstweringen. In 1929 volgden nog de nieuwe plint en inkomdeur. Een tweede ingrijpende verbouwing werd uitgevoerd naar een ontwerp door de architect Guido Derks uit 1960, en betrof het verhogen van het pand met een pseudo-mansarde en de aanpassing van het interieur. Opdrachtgever was de advocaat en Vlaams-nationalistische politicus Hugo Schiltz (Borsbeek, 1927-Edegem, 2006), voorman van de Volksunie en Minister van Staat.

De rijwoning met dubbelhuisopstand was oorspronkelijk vier traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder een zadeldak. Het volume is sinds 1927 verlengd tot vijf traveeën, en sinds 1960 verhoogd tot drie bouwlagen onder een plat dak, aan straatzijde opgevat als pseudo-mansarde (leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige muuropeningen. Op de begane grond hebben de vensters individuele lekdrempels, en de inkomdeur in de derde travee een hardstenen omlijsting. De bovenvensters die rusten op de puilijst zijn gevat in geriemde omlijstingen en voorzien van smeedijzeren art-deco-borstweringen uit 1927. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging; dakkapellen met keperlijst uit 1960. Houten vensterschrijnwerk (guillotine- en T-ramen) en inkomdeur uit 1927-1929; gietijzeren voetschraper.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1927#26171, 1929#32776 en 18#41184.

Auteurs:  Braeken, Jo

Burgerhuis ()

Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen in neoclassicistische stijl, uit derde kwart 19de eeuw. Sobere bepleisterde en lijstgevel met geblokte begane grond, brede puilijst en klassieke gevelbeëindiging. Rechthoekige vensters, op bovenverdieping met Franse balkons.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita