erfgoedobject

Hoeve Het Prieel

bouwkundig element
ID
77483
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77483

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Prieel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "Het Prieel" reeds vermeld in de 16de eeuw als "t' Prieel van Hooghenlande". Site gelegen in de polders, staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Poppkaart (1842). Omwalde site toegankelijk vanaf de Polderstraat via een brugje over het Zuidervaartje en een lange geasfalteerde oprit. In de bronnen beschreven als "mette walgracht rontsomme ende mette dreve anden heerwech". In de 19de eeuw uitgebreid met een vleugel en ingrijpend verbouwd. Hoeve op L-vormige plattegrond met bestraat erf rond een grasplein. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis met vernieuwd bakstenen parement aan de voorgevel. Stallingen met witbeschilderde verankerde gevels en zwart gepekte plint.

  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 53.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Het Prieel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77483 (Geraadpleegd op )