Hoeve De Rode Poort

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Rode Poort

Beschrijving

De hoeve zogenaamd "De Rode poort" hoort oorspronkelijk bij een verdwenen buitengoed, iets meer westwaarts gelegen, op de kruising met de Gemeneweideweg-Noord. Van dit verdwenen buitengoed was naar verluidt Karel Stroos de eigenaar van een eerste constructie, de bronnen vermelden echter geen datering. Het kasteel staat op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571). Het wordt meerdere keren gesloopt en heropgebouwd. Op een 18de-eeuwse kopie van een kaart uit 1685 vermeldt als "Casteelgoet mijnheer vander haeghen h.re van Lembeke". Bij Ferraris (1770-1778) staat het domein getekend met kasteel en een formele tuin. Wellicht verdwijnen de restanten van het kasteel in de tweede helft van de 19de of eerste helft van de 20ste eeuw. Op het voormalige kasteeldomein staat nu een buitenhuisje (nummer 1) van circa 1966, de rest is in gebruik als akkergrond.
De bijhorende hofstede "thof gheheeten Kaerles Stroos besloten" krijgt later de naam "Roode poort". Magda Cafmeyer is geneigd het ontstaan van de hofstede in het begin van de 18de eeuw te situeren. Een kadasterkaart van 1809 toont de hofstede gelegen in een boomgaard.
De boerderij ligt afgelegen, midden in de polders, en is ook toegankelijk vanaf de Aardenburgseweg via een onverharde populierendreef, in het verlengde van de Rooigemdreef.

De hoeve bestaat uit verschillende bestanddelen, wellicht uit de 18de en 19de eeuw, gesitueerd rond een onverhard erf. Traditionele, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Woonhuis met witbeschilderde voorgevel en zwart gepekte plint, de muuropeningen zijn aangepast in de loop van de 20ste eeuw. De schuur aan de kant van de Spijkerswegel heeft smalle verluchtingsspleten.
Houtkant met grote olmen.

• Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen nummer 1608. Kaarten en plannen Collectie Karel Mestdagh nummer 1449. Verzameling kaarten en plattegronden Watering van Blankenberge, nummer 1249, nummer 1252.
  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 55.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia