erfgoedobject

Kasteelhoeve Veltem

bouwkundig element
ID
77525
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77525

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelhoeve Veltem
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hofstede "Veltem", voormalig neerhof van het kasteel, zie nummer 35. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf. De hoeve staat getekend op een 19de-eeuwse kopie van een kaart uit 1756 en op een kaart van 1789 afgebeeld met boomgaard en percelen bouwland, omgeven met bomen. Heden uitgebaat als tuinbouwbedrijf met gronden palend aan het Veltembos.

De hoeve staat al aangeduid op een kaart van 1713, ligt aan de bosrand en is toegankelijk via een beukendreef en een geasfalteerde oprit. Schuur, stallingen en wagenkot staan haaks op het boerenhuis. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw op smalle, gepekte plint en onder pannen zadeldaken. Vernieuwd schrijnwerk.

  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen, nummer 691, Kaarten en plannen Collectie Karel Mestdagh, nummer 1430 d, nummer 1463.
  • VERBEKE M., Bijdrage tot de geschiedenis van Veltem, Arsbroek, jaargang 7, 1990, p. 5-19.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteelhoeve Veltem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77525 (Geraadpleegd op )