erfgoedobject

Veldkapel

bouwkundig element
ID
77545
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77545

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Veldkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Veldkapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ingeplant op de straathoek leidende van Bogaert naar de Bosveldstraat, op een berm van kasseien. Sokkelkapelletje in de vorm van een gotische nis uit zandsteen met twee Ionische zuiltjes die een scherpe puntgeveltop met hogels en traceerwerk ondersteunen. Binnenin terracottabeeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, beveiligd door ijzeren tralies. Vierkante sokkel van blauwe hardsteen met opschrift: "Moeder van Jezus/ B.V.O./ EK. Wichelen". Volgens literatuur ingewijd op 1 mei 1946 door onderpastoor Valery Stuyver in aanwezigheid van de Eucharistische Kruistochters van Wichelen. Het kapelletje zou gemaakt zijn uit een grafsteen van Prudence Bracke, het beeldje werd door de onderpastoor-beeldhouwer vervaardigd.

  • Sint-Gertrudisparochie Wichelen doorheen de eeuwen, Wichelen, 1973, p. 46.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Veldkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77545 (Geraadpleegd op 19-06-2021)