Tuinpaviljoen op voormalige windmolensite

Beschrijving

Oprichting van een stenen oliewindmolen in 1843 door herbergier Antoon Schepens bij een bestaand huis met erf gelegen op een perceel ten noorden van de straat grenzend aan de Schelde. Verbouwing tot koren- en oliewind- en stoommolen in 1851, gesplitst in de molen en een magazijn in 1905. In 1910 werd de molen afgebroken. Het magazijn verdween in 1926 toen ook het woonhuis volledig verbouwd werd en een tuin tot aan de Schelde werd aangelegd (zie kadasterarchief). Naar verluidt liet de toenmalige eigenaar, de heer J. Struys toen het nog bestaande tuinpaviljoen oprichten van waarop men een prachtig zicht heeft over de Schelde.

Rond gemetseld gebouwtje met twee geledingen: een blinde gecementeerde onderbouw met omlopende stenen trap tot een betonnen platvorm en een bekronende bakstenen galerij met rondboogopeningen en balustrade.

• Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de provincie Oostvlaanderen 1960, Gent, 1962, p. 175-176.
  • BAEYENS R., Bohemen (slot), Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, XVI, 4, 1989, p. 43.
  • VERBERCKMOES N., Wichelen verleden en heden, s.l., 1991, p. 118.