erfgoedobject

Kapel Kindje Jezus van Praag

bouwkundig element
ID: 77560   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77560

Juridische gevolgen

Beschrijving

Iets boven het straatniveau gelegen, neogotische kapel op rechthoekige plattegrond met in een gevelsteen het bouwjaar 1912; de registratie op het kadaster gebeurde in hetzelfde jaar.

Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw onder zadeldak van kunstleien. Aan straatzijde puntgevel met hardstenen aflijning op schouderstukken met bekronend kruis; spitsboogdeur onder omlopende waterlijst met gestrekte uiteinden en bekronende rondbogige heiligennis en jaarsteen. Zijgevels met spitsboogvenster, tandlijst en versneden steunberen.

Interieur met ziende kap en cementtegelvloer. Op het houten altaar plaasteren beelden: Heilig Hart geflankeerd door beeld van Sint-Jozef met Kind en Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1912/12.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen,  Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Kindje Jezus van Praag [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77560 (Geraadpleegd op 20-02-2020)