Teksten van Gemeentehuis van Diegem met school

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77567

Gemeentehuis van Diegem met school ()

Opgericht in 1854, zie gevelsteen, naar ontwerp van architect Louis Spaak. Op het kadaster werd het gemeentehuis pas geregistreerd in 1859, samen met de in die periode gebouwde, aansluitende schoolvleugel; als bouwjaar voor het gemeentehuis wordt hier 1855 vermeld, 1856 als jaar van ingebruikneming. Aanvankelijk werd een gedeelte van het gemeentehuis gebruikt als woonst voor het schoolhoofd, op de verdieping was de raadszaal, tevens in gebruik als klasruimte en de rest diende als secretariaat; in 1858 werd aan de achterzijde van het gemeentehuis een inmiddels verdwenen klas aangebouwd.

Breedhuis van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak van mechanische pannen met de nok parallel aan de straat. Vrij recent gedecapeerde, bakstenen lijstgevels met verzonken muurankers en ronde steigergatvullingen; getraliede, rondbogige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters. Gesinterde baksteen werd gebruikt voor de rollagen van de rondbogige muuropeningen.

Iets rijker uitgewerkte voorgevel met gebruik van zandsteen voor de plint, de hoekkettingen en de geprofileerde daklijst onder de houten kroonlijst op modillons; blauwe hardsteen werd aangewend voor de afzaat, de doorgetrokken imposten van de benedenvensters, de doorgetrokken lekdrempels en geriemde omlijstingen der bovenvensters. Verdiepte deur met rondbogig bovenlicht voorzien van waaiervormige roeden, gevat tussen hardstenen pilasters en voorafgegaan door een steektrap van zes treden. Boven de deur verwijst een ruitvormige gevelsteen van blauwe hardsteen naar het bouwjaar "1854" en wordt het venster bekroond door een geprofileerde waterlijst. De linkerzijgevel vertoont een gecementeerde plint met rechthoekige keldervensters. In het blinde rondboogvenster van de tweede travee bevindt zich een gedenkplaat voor de gesneuvelden.

Voor het pand staan vier zestiende-eeuwse grenspalen die afkomstig zijn van het vroegere hertogelijke jachtdomein Saventerlo dat zich uitstrekte ter plaatse van de huidige nationale luchthaven. Het zijn lage, hardstenen pijlertjes met bovenaan een Sint-Andrieskruis, symbool van de Bourgondische dynastie.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1859/4.
  • BOULET E. 1973: Diegem in oude prentkaarten, Zaltbommel, nummer 6.
  • LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 616.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Diegem met school [online], https://id.erfgoed.net/teksten/77567 (geraadpleegd op ).


Gemeentehuis ()

Gemeentehuis met lichte empire-inslag, boven de rondboogdeur gedateerd 1854. Gecementeerd tweeverdiepingshuis van drie traveeën met schilddak (pannen).


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeentehuis van Diegem met school [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40136 (geraadpleegd op ).