erfgoedobject

Pastorie Sint-Catharina en Sint-Corneliusparochie

bouwkundig element
ID
77570
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77570

Juridische gevolgen

Beschrijving

Haaks op de straat gelegen, alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een vooraan afgewolfd zadeldak van kunstleien. Volgens literatuurbronnen werd de pastorie opgericht in 1847 naar een ontwerp van architect Louis Spaak, ofschoon de registratie op het kadaster met vermelding "reconstruction totale" pas gebeurde in 1866.

Heden gecementeerde, neoclassicistisch getinte straatgevel met imitatievoegen, zandstenen plint, hardstenen puilijst en dito doorlopende lekdrempels van de bovenvensters; steigergatvullingen in de vorm van leeuwenkoppen. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen van blauwe hardsteen, vernieuwd schrijnwerk. Centrale travee met steektrap van vijf treden naar de verdiepte rechthoekige deur met bovenlicht in een geriemde hardstenen omlijsting onder gestrekte waterlijst op voluutconsoles; neogotisch getinte, houten vleugeldeur; hogerop venster onder driehoekig fronton. Bakstenen zij- en puntvormige achtergevels met hoekkettingen van zandsteen en rechthoekige muuropeningen met zandstenen hoekblokken; zijgevels met deels blinde mezzanino.

Ommuurde tuin met zandstenen muur die aansluit op die van het Margapaviljoen; op de hoek met het Alfons De Cockplein recente nis met geboetseerd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Markt van de hand van Pierre Duquesne (Diegem).

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1866/41.
  • LAUWERS J., Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 1980, p. 422-423.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Catharina en Sint-Corneliusparochie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77570 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.