Gildenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gildenhuis

Beschrijving

Halfvrijstaand hoekhuis onder een zadeldak van mechanische pannen tussen zijtrapgevels, volgens de gevelsteen van 1905 ten tijde van pastoor Meeus. De registratie op het kadaster gebeurde samen met de achterliggende vleugel in 1906.

Bakstenen lijstgevel aan de straat van drie traveeën op een zandstenen plint met contrasterend gebruik van witte baksteen voor banden, rollagen en decoratieve, geometrische motieven. Deze gevel wordt geritmeerd door lisenen die bovenaan met elkaar verbonden worden door rollagen. Rechthoekige en korfboogvormige muuropeningen, twee bredere ramen op de begane grond. Zijtrapgevel links (acht treden + top) van twee traveeën met respectievelijk rechthoekige en korfbogige muuropeningen.

Achteraan aansluitend lagere vleugels van vijf en acht traveeën onder plat dak en leien zadeldak tussen zijtrapgevels. Baksteenbouw geritmeerd door lisenen verbonden door een getrapte fries. Hoefijzervormige ankers en rondbogige muuropeningen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1905/15, 1906/14.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde