erfgoedobject

Gemeenteschool

bouwkundig element
ID
77576
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77576

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Opgericht in 1900 naar ontwerp van architect Jacobs uit St.-Gillis, naderhand, volgens de mutatieschetsen van het kadaster omstreeks 1911, uitgebreid en vanaf 1926 ter beschikking gesteld van het vrije onderwijs, heden in gebruik als gemeentelijke opslagplaats.

Al op 23 november 1897 werd toelating gevraagd om een "schoolzaal" te bouwen op het gehucht Lo; hiervoor werd 15 are grond aangekocht langs de Zaventemsesteenweg, later uitgebreid tot 20 are. In 1900 was het gebouw klaar, de kadastrale registratie gebeurde in datzelfde jaar.

Voortgaande op oude prentkaarten en het licht verschillende uitzicht met muurbanden van witte baksteen is het rechterdeel, vier traveeën breed, een latere uitbreiding, vermoedelijk van 1910, zie ook de mutatieschetsen. Het complex bestaat nu uit een karakteristieke bakstenen klassenvleugel van dertien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met zijtrapgevels en de nok parallel aan de straat. Lijstgevel op gecementeerde plint, gemarkeerd door de contrasterende verwerking van witte baksteen voor de muurbanden en getrapte dakvensters in de deurtraveeën. De voorheen segmentbogige vensters werden verlaagd en omgevormd tot rechthoekige. Een ommuurde speelplaats ligt ten westen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1900/3, 1911/7.
  • LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 626, 628.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77576 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.