Voormalige onderpastorie ()

Opgericht in 1928 als voorlopige pastorie en hetzelfde jaar ingetekend op het kadaster. Na de bouw van een pastorie in 1929 werd het pand een onderkomen voor de onderpastoor; recent gerenoveerd en voorzien van nieuw schrijnwerk.

Haaks op de straat ingeplant breedhuis van drie traveeën en één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Het geheel werd opgetrokken uit elders gerecupereerde zandsteen. In hoogte verspringende lijstgevel met kruiskozijnen en rondboogdeur onder druiplijst met gestrekte uiteinden. Sterk verweerde, hergebruikte gevelsteen "M S DA/ P.EM.MDT/ 176.(?)". Zijpuntgevel geopend door drielichten op de begane grond en kruiskozijnen hogerop, als monogram(?) uitgewerkte ankers JU (straatgevel) en AM (tuinzijde).

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1928/5.
  • LAUWERS J., Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 1980, p. 820.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde

Onderpastorie ()

Zandstenen gebouw in sobere neotraditionele stijl, met hergebruikte gevelsteen "M:S:DA:/P.EN MDT/175(?)9" en een rondboogdeur met hergebruikte posten en druiplijst.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne