erfgoedobject

Neoclassicistische dorpswoning

bouwkundig element
ID
77581
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77581

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, uit het einde van de negentiende eeuw, op het kadaster geregistreerd in 1893.

Neoclassicistische, met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel, horizontaal geaccentueerd door een geprofileerde puilijst en de als muurband uitgewerkte borstwering en fries, beide met panelen; houten kroonlijst op modillons. Rechthoekige beneden- en steekboogvormige bovenvensters in geriemde omlijstingen, op de bovenverdieping voorzien van een geornamenteerde sluitsteen. De zijgevel is deels opgetrokken uit lokale zandsteen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1893/6.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen,  Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77581 (Geraadpleegd op 19-06-2021)