erfgoedobject

Sint-Jozefsrusthuis

bouwkundig element
ID
77587
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77587

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefsrusthuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

In 1880 stond de familie De Reine een deel van haar uitgestrekte bezittingen af aan de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid te Mechelen om een rusthuis voor dames op te richten; in 1919 werd het rechts aanpalende pand aangekocht voor de inrichting van de vrije meisjesschool; hiervoor werden nieuwe gebouwen opgetrokken in 1931.

Het rusthuis werd opgeheven in 1963, het gebouw werd naderhand ingepalmd door de school en is nu een deel van de Parochiale Basisschool, gelegen op de hoek met de Woluwelaan; de constructie onderging echter grondige renovatiewerken en de overige schoolgebouwen werden recent integraal vernieuwd.

Een rotskapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die plaats moest ruimen bij de overwelving van de Woluwe, werd in 1931 herbouwd aan de overzijde van de straat tegen de gevel van de school. Het huidige uitzicht wijkt echter sterk af van het oorspronkelijke: de grot, opgetrokken uit rotssteen van de lokale zandgroeven, wordt nu omgeven door een rechthoekige bakstenen kapel onder pseudo-mansardedak; ze wordt gemarkeerd door afgeschuinde hoeken vooraan en rondboogvormige muuropeningen.

  • BOULET E. 1973: Diegem in oude prentkaarten, Zaltbommel, nummer 7.
  • LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 477.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen,  Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Jozefsrusthuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77587 (Geraadpleegd op 24-06-2021)