In 1880 stond de familie De Reine een deel van haar uitgestrekte bezittingen af aan de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid te Mechelen om een rusthuis voor dames op te richten; in 1919 werd het rechts aanpalende pand aangekocht voor de inrichting van de vrije meisjesschool; hiervoor werden nieuwe gebouwen opgetrokken in 1931.
Het rusthuis werd opgeheven in 1963, het gebouw werd naderhand ingepalmd door de school en is nu een deel van de Parochiale Basisschool, gelegen op de hoek met de Woluwelaan; de constructie onderging echter grondige renovatiewerken en de overige schoolgebouwen werden recent integraal vernieuwd.
Een rotskapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die plaats moest ruimen bij de overwelving van de Woluwe, werd in 1931 herbouwd aan de overzijde van de straat tegen de gevel van de school. Het huidige uitzicht wijkt echter sterk af van het oorspronkelijke: de grot, opgetrokken uit rotssteen van de lokale zandgroeven, wordt nu omgeven door een rechthoekige bakstenen kapel onder pseudo-mansardedak; ze wordt gemarkeerd door afgeschuinde hoeken vooraan en rondboogvormige muuropeningen.
BOULET E. 1973: Diegem in oude prentkaarten, Zaltbommel, nummer 7.
LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 477.
Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)