Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van mechanische pannen (nummer 2) en kunstleien (nummer 4), met huidig uitzicht uit het begin van de twintigste eeuw. Nummer 2 met neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel en nummer 4 met bakstenen lijstgevel op een zandstenen plint.

De verankerde zandstenen achtergevels lijken te verwijzen naar een oudere kern, ofschoon er op het kadaster in 1899 sprake is van een "reconstruction totale" met wijziging van de rooilijn; mogelijk werden bij de heropbouw muurfragmenten bewaard of althans een deel van het materiaal gerecupereerd. In de zijgevel van nummer 2 bevindt zich trouwens ook nog een rechthoekig venster met kwartholle dagkant.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1899/14.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde