Hoeve De Cleyne Molen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Cleyne Molen

Beschrijving

Hoeve De Cleyne Molen/ Anno 17de eeuw/ bijgenaamd Pondorosa/ Renovatie 1990-1996, zie plaatselijk infobord.

Sterk gerenoveerde, gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Degeyndtgaarde en bestaande uit U-vormig ingeplante bestanddelen: de woning ten zuiden, een voormalige parallelle schuur ten noorden, een dienstgebouw ten westen en een zandstenen afsluitingsmuur met overluifelde toegangspoort aan de oostzijde. Voortgaande op de mutatieschetsen van het kadaster bestond in 1880 enkel een rechthoekig volume aan de straat (woning), in dat jaar werd de uitbreiding geregistreerd waardoor het geheel zijn huidige U-vormige inplanting verkreeg; dit gedeelte werd in de loop van de twintigste eeuw echter herhaaldelijk uitgebreid en aangepast.

Het geheel is nagenoeg volledig opgetrokken uit zandsteen met gedeeltelijke verwerking van baksteen onder pannen zadeldaken. De verankerde lijst- en puntgevels worden gemarkeerd door gevarieerde muuropeningen. Oude foto's, onder meer van de inventarisatie in de periode 1971-1975, tonen duidelijk dat de meeste muuropeningen recent werden ingebracht en/of vernieuwd.

Het woongedeelte met oude, zeventiende-eeuwse kern onderging een lichte volumewijziging, aangezien het uitspringend gedeelte onder lessenaarsdak aan de achtergevel werd verhoogd; het rechteraandak met topstuk verdween, de straatgevel, voorheen gecementeerd, werd gedecapeerd en de deur aan de straat werd vervangen door een venster zodat het geheel nu nog slechts toegankelijk is via de poort aan de Degeyndtgaarde. De sporen van vlechtingen in de rechterzijgevel bleven gedeeltelijk bewaard, de top van baksteen werd vernieuwd.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1880/25, 1882/11, 1895/16, 1900/22, 1908/24, 1924/47, 1940/16.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde