Teksten van Hoeve De Cleyne Molen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77597

Hoeve De Cleyne Molen ()

Hoeve De Cleyne Molen/ Anno 17de eeuw/ bijgenaamd Pondorosa/ Renovatie 1990-1996, zie plaatselijk infobord.

Sterk gerenoveerde, gesloten hoeve gelegen op de hoek met de Degeyndtgaarde en bestaande uit U-vormig ingeplante bestanddelen: de woning ten zuiden, een voormalige parallelle schuur ten noorden, een dienstgebouw ten westen en een zandstenen afsluitingsmuur met overluifelde toegangspoort aan de oostzijde. Voortgaande op de mutatieschetsen van het kadaster bestond in 1880 enkel een rechthoekig volume aan de straat (woning), in dat jaar werd de uitbreiding geregistreerd waardoor het geheel zijn huidige U-vormige inplanting verkreeg; dit gedeelte werd in de loop van de twintigste eeuw echter herhaaldelijk uitgebreid en aangepast.

Het geheel is nagenoeg volledig opgetrokken uit zandsteen met gedeeltelijke verwerking van baksteen onder pannen zadeldaken. De verankerde lijst- en puntgevels worden gemarkeerd door gevarieerde muuropeningen. Oude foto's, onder meer van de inventarisatie in de periode 1971-1975, tonen duidelijk dat de meeste muuropeningen recent werden ingebracht en/of vernieuwd.

Het woongedeelte met oude, zeventiende-eeuwse kern onderging een lichte volumewijziging, aangezien het uitspringend gedeelte onder lessenaarsdak aan de achtergevel werd verhoogd; het rechteraandak met topstuk verdween, de straatgevel, voorheen gecementeerd, werd gedecapeerd en de deur aan de straat werd vervangen door een venster zodat het geheel nu nog slechts toegankelijk is via de poort aan de Degeyndtgaarde. De sporen van vlechtingen in de rechterzijgevel bleven gedeeltelijk bewaard, de top van baksteen werd vernieuwd.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1880/25, 1882/11, 1895/16, 1900/22, 1908/24, 1924/47, 1940/16.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen, Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Cleyne Molen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/77597 (geraadpleegd op ).


Gesloten hoeve ()

Voormalige gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, opklimmend tot de 17de eeuw doch gewijzigd, heden onbewoond en in gebruik als stapelplaats. In de zijstraat, overluifelde inrijpoort in een breukstenen muurpand.

Boerenburgerhuis met één bouwlaag en een zeer steil zadeldak (pannen); zandsteenbouw in breuksteenverband met gecementeerde voorgevel. Voormalige kruisvensters, heden met lekdrempels en luiken (19de eeuw) doch behouden zandstenen posten. Rechthoekige deur met gelijksoortige stijlen. In de achtergevel, een behouden bolkozijn met uitspringende latei; in de aanbouw tegen de achtergevel, een getralied steekboogvenstertje met sponning (tweede helft 18de eeuw) en later toegevoegde muuropeningen van baksteen. Breukstenen zijpuntgevel met vlechtingen, top en topstuk van baksteen.

Ertegenover, breukstenen dienstgebouw met zadeldak (pannen) en verbouwde muuropeningen. De voormalige langsschuur met zadeldak (pannen) werd verbouwd tot woning.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve De Cleyne Molen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40139 (geraadpleegd op ).