Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafteken voor Victor Servranckx

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Omhaagde begraafplaats

Beschrijving

Omhaagde begraafplaats hier opgericht in 1908 ter vervanging van het kerkhof rondom de kerk. Op 15 juni 1906 werd door de gemeenteraad beslist om grond aan te kopen langs de Haachtsesteenweg voor de aanleg van een nieuw kerkhof, dat in gebruik werd genomen in 1908. Op 24 oktober 1908 werd hiervoor een inmiddels verdwenen Christus aan het kruis aangekocht bij Emile Beernaert (Brussel) en in 1929 werden de graven van het kerkhof rond de kerk (Kerktorenstraat), naar hier overgebracht. In het kader van de nieuwe verkeersinfrastructuur werd de toenmalige begraafplaats in 1975 gehalveerd en uitgebreid in de richting van de Zaventemsesteenweg, waar in 1980 ook de nieuwe toegang werd gerealiseerd.

Op het einde van de toegangsas links ligt heden de zwartmarmeren grafsteen van kunstschilder en beeldhouwer Victor Servranckx (1897-1965), pionier van de abstracte kunst, zie ook Oude Haachtsesteenweg nummer 89; rechts achteraan ligt het perk der oud-strijders met monument voor de gesneuvelden. Verder in de straat bleef een reeks eenvoudige dorpswoningen bewaard (nummers 112-120), ze werden op het kadaster ingetekend in 1913.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Machelen, afdeling II (Diegem), 1913/20.
  • LAUWERS J. 1980: Diegem: zijn watermolens, zijn kasteelheren, zijn bedevaartkerk, Tielt, 377-378.