• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Oude en voorheen belangrijke hoeve, met kern uit de eerste helft 17de eeuw, oorspronkelijk een gesloten (Ferrariskaart, Atlas van de Buurtwegen), thans door de recente afbraak van de oost- en zuidvleugel een L-vormige constructie. Sterk gerestaureerd.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, dat thans aan de oost- en zuidijde door een muur is afgesloten.

De noordvleugel aan de Daalstraat behield vrij gaaf zijn oorspronkelijk uitzicht, zoals voorgesteld in de Atlas van de Buurtwegen: links het woonhuis, rechts een stal, waartussen zich de poortvleugel bevindt. De getoogde, waarschijnlijk aangepaste inrijpoort heeft een mergelstenen boog, mogelijk van hergebruikt materiaal; gesculpteerde schamppalen. In de doorrit bleef de westwand bewaard in stijl- en regelwerk met lemen vullingen.

Woonhuis met oude kern (S-vormige muurankers), aangepast in 1742, confer jaartal aangegeven door muurankers in de noordgevel. Uit deze periode rest waarschijnlijk alleen de deur aan erfzijde, in een rechth.oekig houten kozijn met kalkstenen plint. De overige muuropeningen zijn recent.

De voormalige stal, rechts, behield van de oude kern alleen de gevel aan straatzijde. Bakstenen gebouw met mergelstenen banden en hoekband, oorspronkelijk aan de straatzijde voorzien van een krul- of trapgevel met mergelstenen afwerking en hier gedateerd door middel van een gevelsteen AN/ 1620. Drie ronde bakstenen uilengaten in dezelfde gevel.

Aan de oostzijde bleef een klein gedeelte bewaard van een dienstgebouw, met aan de straatzijde mergelstenen speklagen.

Alle gevels aan erfzijde werden grondig gewijzigd.