erfgoedobject

Vrije meisjesschool

bouwkundig element
ID
77610
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77610

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrije meisjesschool
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige vrije meisjesschool, opgericht in 1891; het onderwijs voor meisjes werd destijds toevertrouwd aan de zusters annonciaden van Veltem; heden in gebruik als vrije basisschool.

Samenstel van twee, recent gerenoveerde panden, het voormalige klooster met kapel enerzijds, de aansluitende school anderzijds; de vroegere kloosterkapel doet heden dienst als weekkapel van de Sint-Gertrudisparochie.

Dubbelhuizen van vier en vijf traveeën en twee tot twee en een halve bouwlagen onder pannen zadeldaken met verspringende noklijn, linkerpand met aandaken en mogelijk oudere kern, rechterpand vermoedelijk opklimmend tot de negentiende eeuw. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een natuurstenen plint; linkerdeel met houten kroonlijst op tandlijst en modillons, rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters op doorgetrokken lekdrempels, alle gevat in een vlakke omlijsting; eenvoudige, smalle spitsboogvensters ter hoogte van de kapel. Rechthoekige deur met rondbogig bovenlicht, gevat in een rechthoekige natuurstenen omlijsting met sluitsteen en imposten onder geprofileerde, rechte waterlijst; verdiepte zwikken. Rechterdeel met rechthoekige vensters, de bovenvensters gevat in een steekboogvormige bandomlijsting met vlakke sluitsteen, deels blinde en getoogde mezzaninovensters in een gelijkaardige omlijsting; doorgetrokken lekdrempels.

  • GEERTS F. 1966: Gemeente Machelen, Brabant, Centrum van nijverheid, Heule, 154.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Steyaert R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Machelen,  Deelgemeenten Machelen en Diegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB3, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde, Steyaert, Rita
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrije meisjesschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77610 (Geraadpleegd op 02-03-2021)