Teksten van Vrije meisjesschool

Vrije meisjesschool ()

Voormalige vrije meisjesschool, opgericht in 1891; het onderwijs voor meisjes werd destijds toevertrouwd aan de zusters annonciaden van Veltem; heden in gebruik als vrije basisschool.

Samenstel van twee, recent gerenoveerde panden, het voormalige klooster met kapel enerzijds, de aansluitende school anderzijds; de vroegere kloosterkapel doet heden dienst als weekkapel van de Sint-Gertrudisparochie.

Dubbelhuizen van vier en vijf traveeën en twee tot twee en een halve bouwlagen onder pannen zadeldaken met verspringende noklijn, linkerpand met aandaken en mogelijk oudere kern, rechterpand vermoedelijk opklimmend tot de negentiende eeuw. Met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een natuurstenen plint; linkerdeel met houten kroonlijst op tandlijst en modillons, rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters op doorgetrokken lekdrempels, alle gevat in een vlakke omlijsting; eenvoudige, smalle spitsboogvensters ter hoogte van de kapel. Rechthoekige deur met rondbogig bovenlicht, gevat in een rechthoekige natuurstenen omlijsting met sluitsteen en imposten onder geprofileerde, rechte waterlijst; verdiepte zwikken. Rechterdeel met rechthoekige vensters, de bovenvensters gevat in een steekboogvormige bandomlijsting met vlakke sluitsteen, deels blinde en getoogde mezzaninovensters in een gelijkaardige omlijsting; doorgetrokken lekdrempels.

• GEERTS F. 1966: Gemeente Machelen, Brabant, Centrum van nijverheid, Heule, 154.

Auteurs:  Steyaert, Rita; Kennes, Hilde

Twee verdiepingen hoog gebouw met zadeldak (pannen), daterend uit de 18de eeuw doch aangepast, onder meer gecementeerd en voorzien van een houten kroonlijst in de 19de eeuw.

Links, drie smalle spitsboogvensters van een kapel. Rechts, drie traveeën voorzien van steekbogige bovenvensters in gecementeerde omlijstingen met sluitsteen en doorlopende onderdorpels; twee rechthoekige benedenvensters en een rondboogdeur ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met neuten, imposten, ingediepte zwikken en een in de geprofileerde druiplijst opgenomen sleutel. Gecementeerde zijgevels met schouderstukken en vermoedelijk vlechtingen.

Ernaast, een dubbelhuis van vijf traveeën met twee en een halve verdieping en zadeldak (kunstleien) voorzien van een zandstenen plint in de gecementeerde voorgevel uit de 19de eeuw.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne