Blekerij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Blekerij

Beschrijving

Voormalige blekerij van "Tissage Mécanique - J. Verdonck", later wasserij, nu privé-woning. Achterin gelegen geïsoleerd gebouw, parallel aan de oude Scheldedijk, bereikbaar via een verharde oprit. Oprichting van een blekerijgebouw en schouw, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1925 door J. Verdonck, rechts achteraan in zijn tuin (zie Brugstraat nummer 58). Verkocht in 1937 aan J. De Both – Uytvanck en aangepast tot woning, in 1945 deels ingericht als "Electrische zelfwasserij" en sinds 1956 enkel woning. Lang bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, geleed door witgeschilderde pilasters waartussen brede vensters gevat zijn; houten beplanking op de borstwering. Rechthoekige deur in ijzer en glas in art-decostijl.

Bewaard deksel en rest van de stoomketel gesigneerd "Ateliers Mahy Frères" in voormalig ketelhuis op de begane grond links achteraan. Hoge ronde bakstenen schouw voor rechter zijpuntgevel (oostelijk).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena