erfgoedobject

Ensemble uit 1889

bouwkundig element
ID
7764
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7764

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble uit 1889
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dit ensemble van drie burgerwoningen werd in 1889 ontworpen door architect Eugène Geefs in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgershuizen in het Oostkwartier.

Deze in 1886 opgerichte bouwmaatschappij had als doel de woningbouw in Zurenborg te organiseren en nam daarvoor verschillende architecten onder de arm om reeksen huizen te bouwen in de gewenste stijl. Geefs realiseerde in de Wolfstraat twee sterk gelijkende ensemble van drie huizen volgens een veel voorkomend concept in de wijk: een centrale woning die in een opvallende, rijke neo-Vlaamserenaissance-stijl is getekend, geflankeerd door twee lijstgevels in neoclassicistische stijl. Met dergelijke afwisselende, kleine ensembles, werd een levendig, kleurrijk straatbeeld gecreëerd.

De woningen tellen drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Het centrale huis heeft een rode bakstenen lijstgevel verlevendigd met beschilderde banden, markant balkon en driedelig balkonvenster onder gebogen waterlijst, elementen typisch voor de neo-Vlaamserenaissance-stijl. Het huis draagt twee rolwerkcartouches met jaartal "Anno 1889". Bewaard houtwerk in de segmentbogige muuropeningen. De gevelbekroning, uitstekend boven de kroonlijst, is verdwenen.

De twee identieke flankerende woningen hebben bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevels. Klassieke indeling van de begane grond, met rechthoekige deur en twee vensters, regelmatig geplaatst in een parement van imitatievoegen. Op de verdieping een drielicht met tussenzuilen, met doorlopende onder- en bovendorpels. Verzorgde afwerking van de gevel, met blauwe hardstenen plint, diamantkoppen in de kordonlijst, houten kroonlijst op twee modillons. Deels bewaard houtwerk (volledig vervangen bij 22).

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1889 # 1021.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble uit 1889 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7764 (Geraadpleegd op )