Elsbrugkapel met geleide lindes

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elsbrugkapel met geleide lindes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elsbrugkapel

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, ook gekend als "Elsbrugkapel".

Kapel ingeplant in een weiland links van de boerderij, achter een hoge haag afgezoomd door leibomen. Een fraai ijzeren hek in de as van de deur geeft toegang tot de kapel.

Volgens de literatuur opgericht in 1918 door de landbouwersfamilie Siau-Saeys als dank voor de behouden terugkeer van hun zoon van de oorlog, gebouwd door de lokale metser Leo De Schutter. Opbouw pas kadastraal genoteerd in 1955.

Bakstenen gebouwtje van één travee met driezijdige sluiting, gecementeerde plint en kunstleien dak. Voorgevel: schermgevel met schouderstukken en vlechtingen, afgewerkt met een gelobde houten lijst en bekronend ijzeren kruis. Spitsboogdeur onder witgepleisterde booglijst met inscriptie: "O.L.V. van Altijddurende Bijstand en Heiligen Antonius B.V.O.". Rechthoekige houten vleugeldeur met twee venstertjes met glas in lood en beglaasd bovenlicht.

Zijgevels en koor geleed door bakstenen pilasters, onder de daklijst verbonden door een getrapte lijst. Binnenin. Gepleisterd en witgeschilderd interieur met blauwgeschilderd gewelf. Koor met gemetst altaar en beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius.

• Sint-Gertrudisparochie Wichelen doorheen de eeuwen, Wichelen, 1973, p. 47.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena