erfgoedobject

Elsbrugkapel met leibomen

bouwkundig element
ID
77644
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77644

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Elsbrugkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, ook gekend als "Elsbrugkapel".

Kapel ingeplant in een weiland links van de boerderij, achter een hoge haag afgezoomd door leibomen. Een fraai ijzeren hek in de as van de deur geeft toegang tot de kapel.

Volgens de literatuur opgericht in 1918 door de landbouwersfamilie Siau-Saeys als dank voor de behouden terugkeer van hun zoon van de oorlog, gebouwd door de lokale metser Leo De Schutter. Opbouw pas kadastraal genoteerd in 1955.

Bakstenen gebouwtje van één travee met driezijdige sluiting, gecementeerde plint en kunstleien dak. Voorgevel: schermgevel met schouderstukken en vlechtingen, afgewerkt met een gelobde houten lijst en bekronend ijzeren kruis. Spitsboogdeur onder witgepleisterde booglijst met inscriptie: "O.L.V. van Altijddurende Bijstand en Heiligen Antonius B.V.O.". Rechthoekige houten vleugeldeur met twee venstertjes met glas in lood en beglaasd bovenlicht.

Zijgevels en koor geleed door bakstenen pilasters, onder de daklijst verbonden door een getrapte lijst. Binnenin. Gepleisterd en witgeschilderd interieur met blauwgeschilderd gewelf. Koor met gemetst altaar en beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en gepolychromeerd beeld van Sint-Antonius.

  • Sint-Gertrudisparochie Wichelen doorheen de eeuwen, Wichelen, 1973, p. 47.

Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003

Aanvullende informatie

De kapel werd in 2014 ongeveer 18m naar het noorden verplaatst.

Auteurs : Sys, Annelien
Datum: 03-01-2019

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Elsbrugkapel met leibomen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77644 (Geraadpleegd op 25-06-2021)