erfgoedobject

Hoeve Coppens

bouwkundig element
ID
77647
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77647

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Coppens
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Haast volledig gesloten hoeve met woonhuis ten noorden, schuur ten oosten, en paardenstallen, vroeger voor zes trekpaarden in het zuiden en berging en dubbel hek aan de straatzijde in het westen. Deels gekasseid erf met bloemenperk en centraal grasperk op de plaats van de mestvaalt.

Boerenwoning telt heden acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief uitgebreid tot zijn huidig volume in 1887, 1906 en 1914. Vernieuwde bakstenen erfgevel op gecementeerde plint. Eenvoudige getoogde muuropeningen op hardstenen dorpels.

Gecementeerde achtergevel met dubbele rij ankers wijzend op de verhoging van de woning en sporen van een bouwnaad van de uitbreiding van 1914. Getoogde getraliede vensters op hardstenen dorpels.

Bakstenen schuur en stallen onder pannen zadeldak, kadastraal opgetekend in 1906. Behouden gebint met telmerken en stropoppen tussen de pannen. Grote poorten van doorritten, aan de achtergevel deels verstopt achter afdak.

Paardenstallen onder lagere pannen zadeldaken met typische deur met luikje en bewaarde ruiven binnenin.


Bron     : Bogaert C. , Duchêne H. , Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Coppens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77647 (Geraadpleegd op 22-06-2021)