erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
77691
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77691
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van Klooster van zusters van Sint-Vincentius-a-Paulo.

Vrijstaande burgerwoning, ingeplant op de rooilijn links van het kloostercomplex, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1911 door particulieren, in 1923 aangekocht door het klooster als woning voor de Eerwaarde Heer directeur en gemoderniseerd.

Bakstenen dubbelhuis met asymmetrische opbouw, van twee en één brede travee met respectievelijk één en twee bouwlagen onder een afzonderlijk mansarde- en zadeldak van kunstleien. Opgetrokken uit oranjerode baksteen op gecementeerde plint in breuksteenverband, horizontaal gemarkeerd door gecementeerde speklagen en hardstenen kordons. Brede rechter travee met bekronende schoudergevel afgewerkt met hardstenen dekstenen; rondboogvormig zoldervenster en overhoeks bakstenen decoratief motief erboven. Linker travee afgewerkt met een bakstenen muizentand.

Getoogde muuropeningen met bewaard origineel schrijnwerk met roedeverdeling en gekleurd glas in de bovenlichten van de brede benedenvensters. Gekoppelde bovenvensters in de rechter travee.

Links aansluitende tuinmuur van betonplaten, bovenaan versierd met guirlandes en bloemenkorven in reliëf, geplaatst in 1924.

  • Archief van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo – Moerzeke, gedenkboek Congregatie der Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo Wichelen-Moerzeke, 1832.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    School en klooster van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo

  • Is deel van
    Margote


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77691 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.