erfgoedobject

Motte Meirbos en galgenveld

archeologisch geheel
ID
77692
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77692

Juridische gevolgen

Beschrijving

Motte zogenaamd "Meirbos" met aanpalend voormalig galgenveld beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 04.02.1999. Goed bewaard grachtensysteem van een tot de vroege middeleeuwen opklimmende motte gelegen aan de oude heirbaan van Gent via Wetteren naar Dendermonde. Gelegen in een vochtige depressie achter een zandrug bij de Schelde, op de grens van Wichelen en Serskamp met Schellebelle, tevens de strategische grens tussen het Land van Aalst en het Land van Dendermonde. Enige restant van drie motten in het noordelijk gedeelte van de gemeente Wichelen. Huidige straatnaam ontleend aan de motte, pas sinds 1975 door het gemeentebestuur toegekend, voorheen Dreve- en later Dreefstraat.

Volledig behouden cirkelvormige walgracht die een eiland van circa 40 meter diameter of het opperhof omspant, nu zonder sporen van ophoging of vroegere bebouwing, toegankelijk via een recent brugje. De walgracht, met een breedte van 10 à 15 meter, wordt omgeven door een 5 à 10 m brede buitengracht die een hoefijzervormig areaal, het neerhof, omgeeft en aan de straatzijde gedempt werd. Oorspronkelijk was de toegang hier aan de noordzijde.

Oudste cartografische bron is de kaart van Horenhault van Het Land van Aalst, van 15(9)6, met dubbele omgrachting en tekst (…) mote, mogelijk vervallen mote zoals ze ook op de kaart gepubliceerd in Flandria Illustrata door A. Sanderus (1644) aangeduid staat. Op de Ferrariskaart van 1771-1778 staat naast de omgrachting ook een galg aangegeven op het aanpalende driehoekig perceel of galgenveld, de executieplaats van de rechtspraak van de heren van Wichelen uit het ancien régime.

  • Vlaams ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen, Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, archief.
  • BAUTERS L, Wichelen, Castrale motte Meirbos, Jaarverslag van de Provincie Oost-Vlaanderen 1999, Gent, 2000, p. 200-201).
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen. Vierde reeks. Arrondissement Dendermonde. Derde deel. Wichelen, Wieze, Zele, Gent, 1893.
  • MATTHIJS P., Straatnamen van Wichelen – Deel III, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, VI, 1, 1979, p. 14.
  • VAN STEENDAM H., Omwalde hoeven in het noordelijk gedeelte van Wichelen, Heem en Oudheidkundige Kring Wichelen, III, 4, 1976, p. 66-82.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Motte Meirbos en galgenveld [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77692 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.