erfgoedobject

Leopoldpark - bronzen klokje

bouwkundig element
ID: 77712   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77712

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark - bronzen klokje
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Leopoldpark
  Deze bescherming is geldig sinds 25-01-2006

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Leopold II-laan z.nr. Leopoldpark.
Bronzen klokje, reeds in 1933 bij het bloemenuurwerk geplaatst, gedateerd 1748 en afkomstig uit de *Sint-Pieterstoren of "De Peperbusse" een restant van de Sint-Pieterskerk die in 1896 afbrandde en thans nog gelegen is aan de noordzijde van het Sint-Petrus- en Paulusplein in de schaduw van de nieuwe kerk.
De klok luidt uren en halve uren; uren aangekondigd door het aantal slagen van het uur en de halve uren met één slag, zonder voorslag. De opstelling van het klokje wijzigt in de loop der tijd : veelal verdoken achter een haag, na verplaatsing van het uurwerk naar de parkheuvel meer zichtbaar boven de berm waarop "Oostende" staat.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de Duitsers de klok weg om te gebruiken als alarmsein voor hun luchtafweergeschut dat op het nabijgelegen postgebouw stond. Na de oorlog wordt het klokje teruggevonden tussen de puinen van het postgebouw.
Gietjaar : gedateerd in opschrift 1748. Gieter onbekend, de literatuur vermeldt vermoedelijk Georges Dumery, die zich in 1744-1745 te Brugge kwam vestigen. Gewicht : 95 kg. Hoogte : 40 cm. Diameter : 51 cm. Kroon : 12 cm. Ronde schijf als slaghamer aan de buitenzijde van de klok. Opschrift : "1748 GHEGOOTEN TER EEREN VAN MARIA O.L. VRAUW EN DER BLENDE LIEDEN MY PE(T)ER IS JOSEPH-ADRIAEN LE BAILLY RIDDER HEERE VAN INGHUEM BURG VAN DE VRYE (ONDER DE SLAGRAND) MY METER IS VEU MARIA ANNA VAN CALOEN VICO(MT)E DE VOOGHT".
Tot op de dag van vandaag is niet geweten voor welke gelegenheid de klok gemaakt werd. Het is wel de oudste klok die de stad Oostende in haar bezit heeft.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002371.
DELY R., Het bloemenuurwerk in het Leopoldpark 1933-1983, in De Plate, 1983, p. 51-53, 92.
DUFLOU B., Bloemenuurwerk en De klok van het bloemenuurwerk, in Brochure Open Monumentendag Oostende, 2000, p. 23-42.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties

 • Is deel van
  Leopoldpark

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Leopoldpark - bronzen klokje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77712 (Geraadpleegd op 05-12-2020)