erfgoedobject

Leopoldpark - pergola

bouwkundig element
ID: 77714   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77714

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Leopoldpark
  Deze bescherming is geldig sinds 25-01-2006

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Leopold II-laan z.nr. Leopoldpark.
Pergola, gelegen langs wandelpad aan de oostzijde van de parkvijver, recht tegenover de ingang van de vroegere bron, thans ingang naar de technische ruimte onder de parkheuvel.
Ter gelegenheid van de eerste (en enige) Oostendse kustfloraliën in 1937 gehouden in het Royal Palace Hotel stond in de grote feestzaal een rotsstructuur met fontein en beeldhouwwerk "Flora" van de jonge beeldhouwer Daniel Devriendt (Wilskerke, 1907 - Mar del Plata, Argentinië, 1988) die veelvuldig werkzaam was te Oostende. Het geheel werd uitgevoerd naar ontwerp van Eugène Verhulst, de directeur van de Oostendse beplantingsdienst.
Op zijn voorstel wordt na de floraliën in 1938 de praalfontein met het beeld "Flora" geïnstalleerd in het Leopoldpark, dit om het park te verrijken als "openluchtmuseum". Er wordt een pergola opgetrokken met aan weerszijden banken om te verpozen en als uitkijkpunt over de parkvijver. De bouw wordt gerealiseerd door de stadswerklieden in samenwerking met de NV Tuinbouw Flora (Mortsel-Antwerpen), die ook had deelgenomen aan de floraliën en de rotssculptuur had gerealiseerd. Het beeld "Flora" staat in het park opgesteld tussen sirenen met twee schelpen. De cascade wordt aanvankelijk gevoed met stadswater in afwachting van aansluiting op bronwater. Op 16 juli 1938 wordt de praalfontein ingehuldigd.
De plaatsing van de naaktsculptuur, met het gezicht naar de vijver toe opgesteld, levert veel kritiek op omwille van de openbare zedenschennis. Het beeld wordt in 1939 door vandalen beschadigd en gedumpt in de parkvijver. Later wordt ze opnieuw op de sokkel geplaatst. Het beeld verdwijnt wellicht door vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en wordt later vervangen door een stenen siervaas, in 2004 echter niet meer hier geplaatst. Thans blijft enkel nog de pergola en het voetstuk van het beeld over.
Open constructie van verspringende sokkel en zes vierkante pijlers, opgetrokken in gekapte breuksteen. Oorspronkelijk voorzien van betonnen verbindingselementen boven de pijlers. Verdwenen rotsstructuur op de vijveroever. Oorspronkelijk was ook een smeedijzeren hekwerk tussen de pijlers aangebracht naar ontwerp van Mahieu, een gekende smid uit Oostende. In de basis zijn nog restanten van de verankering van de twee waterbekkens behouden alsook een stukje van de waterleiding waarop de fontein was aangesloten.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002371.
DUFLOU V., Flora-Leopoldpark, deel 1-3, in Gidsenblad, 1997, p. 25-34, 59-64, 82-88.
DUFLOU V., Flora-Leopoldpark, deel 4, in Gidsenblad, 1998, p. 119-129.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties

 • Is deel van
  Leopoldpark

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Leopoldpark - pergola [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77714 (Geraadpleegd op 05-12-2020)