erfgoedobject

Leopoldpark - beeld De Leeuwin

bouwkundig element
ID
77715
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77715

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark - beeld De Leeuwin
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Leopoldpark
  Deze bescherming is geldig sinds 25-01-2006

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Leopoldpark
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Leopold II-laan z.nr. Leopoldpark.
Beeld "De Leeuwin", het oudste beeld in het Leopoldpark, gelegen op de laatste restanten van de oude stadsvestingen nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van de vijver. Is één van de dierenbeelden die in 1888 als decoratie in het park werden geplaatst naar aanleiding van de organisatie van de "Internationale Tentoonstelling van Openbare Hygiëne, Reddingsmiddelen en Kunstnijverheid" en bijgevolg de enige bewaarde herinnering hieraan. Naar verluidt afkomstig van de oorspronkelijk nabijgelegen Westpoort van de stad.
Stenen beeld stelt liggende leeuwin voor die haar welp in bescherming houdt. In 2003 is het beeld gerestaureerd waarbij het opnieuw in (originele) gouden kleurstelling werd gezet.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. DW002371.


Bron     : Callaert G., Delepiere A.-M., Hooft E., Kerrinckx H. & Vanneste P. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Oostende, Deel IA: Stad Oostende, Straten A-M, Deel IB: Stad Oostende, Straten N-Z en wijken Haven, Hazegras, Opex, Deel II: Deelgemeenten Mariakerke, Raversijde, Stene en Zandvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Delepiere, Anne Marie, Hooft, Elise, Kerrinckx, Hans


Relaties

 • Is deel van
  Leopoldpark


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Leopoldpark - beeld De Leeuwin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77715 (Geraadpleegd op 04-03-2021)