Eclectisch burgerhuis gedateerd 1905

Beschrijving

Eclectisch burgerhuis opgetrokken "Anno 1905", zie opschrift in gebogen kroonlijst, door Emiel Vandewinckel, bouwkundige uit Oostende. Deel van ensemble belle-époquewoningen Muscarstraat nummers 10-42 gerealiseerd in de jaren 1900-1905.

Enkelhuis met souterrain, drie bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Geschilderde en grotendeels gecementeerde bakstenen lijstgevel op natuurstenen plint. Souterrain voorzien van imitatiebossage; grote kelderopening. Brede venstertravee als risaliet opgetrokken tot boven de kroonlijst onder gebogen lijst met gestrekte uiteinden; verdwenen vaasbekroning. Verdwenen erker op tweede bouwlaag; behouden gietijzeren leuningen aan bel-etagevenster en bovenaan (aangepast). Rechthoekige, rond- en spiegelboogvormige muuropeningen, in derde bouwlaag voorzien van neoclassicistische doch vlakke omlijsting bekroond door driehoekig (links) en rondbogig (rechts) fronton. Grotendeels behouden schrijnwerk. Deels beglaasde paneeldeur onder rechte latei op consoles; rechthoekig bovenlicht met afgeronde hoeken in vlakke omlijsting bekroond door driehoekig fronton. Voetenschraper.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda