Burgerhuis met houten winkelpui

Beschrijving

Handelswoonhuis uit de 19de eeuw gekenmerkt door een verzorgde neoclassicistische gevel met een mooie houten winkelpui, gedateerd balkon "1884" Het huis wordt gebouwd in 1884-1885 op de plaats van een pakhuis. De inbreng van de winkel op de gelijkvloerse verdieping is vermoedelijk een ingreep uit het interbellum, zie aanpassingen interieur en naam in de trede. Sindsdien werden er weinig aanpassingen gedaan aan het pand. Eind 20ste eeuw wordt het huis met respect gerestaureerd; het wordt volledig als woonhuis gebruikt.

Ruim, volledig onderkelderd burgerhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder een pannen zadeldak. Lijstgevel met sobere witgeschilderde bepleistering op arduinen plint met keldervenster, voorzien van doorlopende onderdorpels en sierlijst onder de goot. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen eenvoudige omlijsting, voorzien van bewaard houtwerk (T-vensters) en lage ijzeren borstwering op verdieping. Vensterdeur op verdieping met balkon, door balusters afgeboord; rolwerkcartouche met bouwdatum "1884". Voordeur met drie arduinen treden in derde travee, houten paneeldeur met bovenlicht, deels beglaasd en met fraai hekwerk. Links van de deur eenvoudige houten winkelpui gevat tussen pilasters; drieledige winkelpui met centrale deur, bekroond met een houten kroonlijst. Eenvoudige centrale deur met drie treden, etalagevensters met gedeelde bovenlichten. In de trede is de naam "MERMUYS" aangebracht met mozaïeksteentjes in een granito vloertje, een toevoeging vermoedelijk uit het interbellum.

Interieur. Indeling en afwerking van het interieur grotendeels bewaard. In de kamers op de beneden- en eerste verdieping zijn fraai uitgewerkte stucplafonds, plankenvloeren en schrijnwerk met imitatie-eikbeschildering zijn bewaard. Centrale gang loopt door tot in het achterhuis; links bevindt zich een enfilade van kamers, rechts een kleine voorkamer met daarachter het traphuis met bewaarde houten bordestrap. De gang heeft een vloer met een patroon van zwarte achtzijdige natuurstenen tegels waartussen een wit ruitje. Links van de gang, de voormalige winkel, met bewaarde houten winkelkasten. Overige kamers van de benedenverdieping nog met behouden eenvoudige marmeren schouwen. Souterrain met cementtegelvloer, marmeren schouwen (recuperatiemateriaal), vlakke houten afdekking van het plafond. Zolder met bewaard 19de-eeuws dakspant.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende 1, 1877/4, 1883/3, 1885/3.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda