Muziekkiosk

• is aangeduid als beschermd monument Muziekkiosk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muziekkiosk

Beschrijving

Muziekkiosk in eclectische stijl uitgevoerd onder leiding van aannemer Léon Pannier naar ontwerp van stadsarchitect Theobald Van Hille uit 1895.

Achtkantige kiosk op hoge achtkantige sokkel in Euvillesteen. Verhoogde begane grond uitgewerkt met afwisselend regelmatig en onregelmatig bossagewerk. Toegang via arduinen trap met gietijzeren leuning. Dubbel gerijde ranke gietijzeren zuilen en balustrades in smeedijzer, naar verluidt afkomstig van de kiosk van het tweede Kursaal. Afgedekt door achtkantig houten koepeldak waarin koepelvormige lantaarn voorzien van spits; zinken bedekking. Dak afgezoomd met gebroken frontons waarboven steekboogvormige frontons. Cartouches met namen van componisten uit vier landen: "GRÉTRY" (België), "GOUNOD" (Frankrijk), "WAGNER" (Duitsland) en "ROSSINI" (Italië); centraal bekroond door de "lier der muzen". Achtzijdige houten luster door middel van dunne staven opgehangen aan lantaarn.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW000408, W/00466 en W/00981.
  • LOY M., De beiaard van Oostende, in De Gidsenkring, 1992, nr. 3, p. 17-23.
  • VALCKE L., 100 jaar geleden. De kiosk op het Wapenplein, in Gidsenblad Lange Nelle, 1995, nr. 3, p. 126-128.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda