Boudewijn Seapark

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boudewijn Seapark

Beschrijving

Boudewijn Seapark. Pret- en recreatiepark met vijver van 6 hectare, opgericht in 1963 door burgemeester Van Maele op een uitgestrekt stuk schrale grond als complex "ten dienste van sport, cultuur en ontspanning".

Vijver ontstaan in 1909 na het uitdiepen van een stuk onvruchtbaar land, de zogenaamde Walakkers, om de spoorwegberm van de lijn Oostende-Brussel aan te leggen; vanaf dan wordt de vijver zogenaamd "Cloedtse Put" naar de Brusselse firma gronddelvers N.V. Entreprises R. Decloedt. Na de Tweede Wereldoorlog is de vijver samen met een klein stuk grond ten noorden aangekocht door particulier die er een privé-villa bouwt (zie Vijverhoflaan nummer 101). In 1961 wordt de villa verkocht en het eigendom gesplitst; de vijver gaat naar de gemeente.

In oorsprong bestaat het domein enkel uit een sporthal, turnzaal, schutterstoren en restaurant; vrij snel wordt het echter uitgebreid met ijsstadion en instructiezwembad (1969), kunstgalerij (1970), dolfinarium (1971), ranch (1972), Heirmanblok (1979), Bambinoland (1986) en familiepark (1989). Na een brand wordt het dolfinarium volledig herbouwd in 1989-1990 aan de overkant van de straat naar een ontwerp van het Brugse studiebureau Jonckheere.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 458/1989.
  • BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 53-54.
  • FRANCHOO G. 1974: Cloedtse Put en de Battre d'eau, in Brugs Ommeland, jaargang 14, nummer 4, p. 135-136.
  • Het Boudewijnpark te Brugge Sint-Michiels, Brugse Gidsenkroniek, 1971, nummer 5-6, p. 3-6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia