Juvenaat van Sint-Tarsicius

Beschrijving

Voormalig "JUVENAAT VAN SINT-TARSICIUS / BROEDERS VAN LIEFDE" zie gevelsteen; heden dagcentrum voor alchohol- en drugsverslaafden "De sleutel". Opgericht als juvenaat in 1927 en tot 1980 in gebruik als onderwijsinstelling; daarna verhuurd als beroepsschool voor gehandicapten.

Gebouwencomplex in traditionele baksteenstijl. Aan straatzijde, ruime parking met aan het einde de hoofdvleugel. Hoofdgebouw van het dubbelhuistype met ingang onder later aangebrachte luifel; rechts van ingang bronzen plaat met bas-reliëf waarop afbeelding van broeder en opschrift "Z.W. VADER RUMOLDUS / 1859-1927". Dwars op het hoofdgebouw staat een lange klassenvleugel en links van het hoofdgebouw een kapel met spits torentje. Kapel van drie traveeën met rechte koorafsluiting onder leien zadeldak met dakruiter.

• BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 29.

Bron     : Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Gilté S. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, (onuitgegeven werkdocumenten).