Kunstenaarswoning van Joe English

Beschrijving

Voormalige kunstenaarswoning van Joe English (1882-1918), zie de natuurstenen plaat aan de voorgevel met opschrift "Hier leefde en / was werkzaam / Joe English / kunstschilder / geboren 5/8/1882 / † 31/8/ 1918 te Vinkem / Als zinnebeeld van / dien en de kunst / werd hy begraven / in de crypte van den / Yzertoren" gesigneerd "V.O.S. Brugge". Gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architect Huib Hoste (Sint-Michiels-Brugge). In 1938 bewoond door Joris van Severen (1894-1940), leider van het Verdinaso.

Deze kunstenaarswoning is een landhuis opgetrokken in lokale gele baksteen met staand verband onder pannen zadeldak. Aan het eenvoudig hoofdvolume zijn twee kleinere volumes gekoppeld; de ingang onder lessenaarsdak en aan de achtergevel een kleine annex met berging onder zadeldak. De gevels zijn evenwichtig en sober opgebouwd met weinig decoratieve elementen. Een groot raam in de voorgevel tussen bescheiden steunberen voorziet het atelier van noordelijk licht. Het houten schrijnwerk van de voorgevel is niet meer oorspronkelijk; op de oude zwart-wit opname zijn duidelijke nuances merkbaar in de raamindeling, ook de luiken zijn niet meer aanwezig. In de achtergevel en zijgevels zien we wel nog de drukke verdeling met kleinhouten, hier gaat het mogelijks nog om de eerste ramen. De tuinmuur en hekwerk zijn ook niet meer origineel. Het atelier, de keuken en de leefkamer bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. Keuken en woonkamer zijn naar het zuiden gericht, en hebben zicht op de tuin. De trap naar de verdieping begint in de woonkamer en is herkenbaar in het atelier; een houten betimmering met ingemaakte bergruimte omkast de trap.

• BONDUEL P. 1992: Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, p. 30-31.
  • VERDONCK A. 2003-2004: Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia