Kunstenaarswoning van Joe English

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Sint-Michiels
Straat Canadastraat
Locatie Canadastraat 3, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Michiels (geografische inventarisatie: 31-07-2003 - 31-07-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kunstenaarswoning van Joe English

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Canadastraat nr. 3. Voormalige kunstenaarswoning van Joe English (1882-1918), cf. de natuurstenen plaat aan de voorgevel met opschrift "Hier leefde en / was werkzaam / Joe English / kunstschilder / geboren 5/8/1882 / † 31/8/ 1918 te Vinkem / Als zinnebeeld van / dien en de kunst / werd hy begraven / in de crypte van den / Yzertoren" gesigneerd "V.O.S. Brugge". Gebouwd in 1911 naar een ontwerp van architect Huib Hoste (Sint-Michiels-Brugge). In 1938 bewoond door Joris van Severen (1894-1940), leider van het Verdinaso.
Deze kunstenaarswoning is een landhuis opgetrokken in locale gele baksteen met staand verband onder pannen zadeldak. Aan het eenvoudig hoofdvolume zijn twee kleinere volumes gekoppeld; de ingang onder lessenaardak en aan de achtergevel een kleine annex met berging onder zadeldak. De gevels zijn evenwichtig en sober opgebouwd met weinig decoratieve elementen. Een groot raam in de voorgevel tussen bescheiden steunberen voorziet het atelier van noordelijk licht. Het houten schrijnwerk van de voorgevel is niet meer oorspronkelijk; op de oude zwart-wit opname zijn duidelijke nuances merkbaar in de raamindeling, ook de luiken zijn niet meer aanwezig. In de achtergevel en zijgevels zien we wel nog de drukke verdeling met kleinhouten, hier gaat het mogelijks nog om de eerste ramen. De tuinmuur en hekwerk zijn ook niet meer origineel.
Het atelier, de keuken en de leefkamer bevinden zich op de gelijkvloerse verdieping. Keuken en woonkamer zijn naar het zuiden gericht, en hebben zicht op de tuin. De trap naar de verdieping begint in de woonkamer en is herkenbaar in het atelier; een houten betimmering met ingemaakte bergruimte omkast de trap.

  • BONDUEL P., Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, 1992, pagina's 30-31.
  • VERDONCK A., Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.

Bron: Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Gilté S. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, (onuitgegeven werkdocumenten).

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Canadastraat

Canadastraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.