erfgoedobject

Kasteel Les Boulleaux

bouwkundig element
ID: 77788   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77788

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Les Boulleaux
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig kasteel "LES BOULLEAUX", zie opschrift boven de deur. In de vroege Middeleeuwen vermeld als schaapshofstede "De Berken". Het huidig kasteeltje is gebouwd in 1909 - zie inscriptie langs de deur - in opdracht van baron Henri Kervyn de Lettenhove voor zijn zus Marie Louise. In 1939 aangekocht door de zusters van de Kindsheid van Maria ter Spermalie en omgevormd tot medisch pedagogisch instituut ten behoeve van psychisch gestoorde kinderen; vanaf dan zogenaamd Instituut Kind Jezus. In 1959, uitgebreid met nieuwe schoolvleugels aan de kant van de Ruitersweg. Sinds 1974 zogenaamd Instituut Ter Dreve. Klein kasteel in historiserende stijl. Bakstenen breedhuis met aan de voorzijde twee als diephuis uitgebouwde vleugels met puntgevels. Links, portaal met quasi octogonale uitbouw in neorenaissancestijl. Typische historiserende kenmerken: natuurstenen kruiskozijnen en venster- en deuromlijstingen, kantelen. Op de deuromlijsting gedateerd "ANNO / 1909".

  • BONDUEL P., Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, 1992, p. 56.

Bron     : Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Gilté S. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Dendooven, Karel, Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kasteel Les Boulleaux [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77788 (Geraadpleegd op 31-03-2020)