Parochiekerk Sint-Michiels

Beschrijving

Georiënteerde kerk van 1950-1954 naar ontwerp van architect A. Nolf (Torhout), dit ter vervanging van een neogotische kerk van 1860, ontworpen door P. Buyck. Fundatiesteen met inscriptie "Door / oorlogsgeweld / vernield op 29-5-1944 / heropgebouwd / 1954 / eerste steen gelegd door / Mgr. Lamiroy 8-01-1950 / geconsacreerd door / Mgr. Desmedt / 24-9-1954 / pastoor Z.E.H. A.M. Verhaeghe / leden van de kerkraad / heren / L. Huyghe voorzitter - J. Van Damme / M. Aveel - M. Barbaux / Jonkheer L. de le Veuleuze / M. Van Maele burgemeester / bouwmeester heer A. Nolf Torhout / God zij dank".
Eenvoudige, driebeukige hallenkerk met westtoren, pseudotransept en koor met rechte afsluiting; ten zuiden aangebouwde winterkapel. Rode baksteenbouw onder leien zadeldaken en leien torenspits. Geïnspireerd op de neoromaanse bouwkunst met name rondboogopeningen. Noordgevel uitgewerkt als met drie aaneengesloten zijkapellen. Sober witbeschilderd interieur.

• BONDUEL P., Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, 1992, p. 41-43.
  • FRANCHOO G., De kerk en de parochie van Sint-Michiels, Het Brugs Ommeland, 1965, jaargang 5, nummer 2.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

In het plantsoen van de kerk, tegen een muurtje onder een leien afdak, bevindt zich een gestileerd figuratief gevelbeeld van het "Heilig Hart van Jezus Christus". Het heiligenbeeld (circa 2,20 m hoog) werd in 1963 ontworpen door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth) en uitgevoerd in aluminium. In een latere periode werd het beeld monochroom wit geschilderd. Zie foto bij de fiche.

• Informatie verstrekt door E. Van Lancker.