Deelgemeente Sint-Michiels
Straat Rijselstraat
Locatie Rijselstraat 75, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - Deelgemeente Sint-Michiels (geografische inventarisatie: 31-07-2003 - 31-07-2005).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Typologieburgerhuizen

Beschrijving

Rijselstraat nummer 75. Burgerhuis ontworpen in 1927 door architect Huib Hoste. Bel-etagewoning in rode baksteen met halfsteens verband gekenmerkt door een eenvoudige, driedimensionale gevelopbouw met uitspringende, afgeronde erker en verticaal trappenhuis.
Binnenin zijn alle dienstvertrekken (garage, bergingen et cetera) gesitueerd rondom de traphal met zenitale lichtinval en houten trap. Op de bel-etage staan de woon- en eetkamer direct in verbinding met een gevelbreed terras aan de tuinkant; aan de straatkant wordt een panoramisch zicht geboden door de erker.

• VERDONCK A., Oeuvrelijst van architect Huib Hoste, onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Gemeenschap, Brussel, 2003-2004.

Bron: Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Gilté S. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, (onuitgegeven werkdocumenten).