erfgoedobject

Kasteelsite Leyssele

bouwkundig element
ID
77840
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77840
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteelsite Leyssele
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige locatie van kasteel "Leyssele", ontstaan als één van de oudste nederzettingen uit de fiscus Weinebrugge. In de 13de eeuw vermeld als eigendom van de heren van Assebroek, later in handen van de jezuïeten. Op het einde van de 19de eeuw verbouwd in neo-renaissancestijl. In 1938 aangekocht door de zusters van de Heilige Vicenzo a Paolo uit Merkem. In 1939, opening van een kleuterklas in de oranjerie, in het kasteel zelf wordt een rusthuis ondergebracht. In 1954-1955, bouw van een modern schoolgebouw los van het kasteel. In 1962-1963, start met lagere school.
Eentonig bakstenen gebouw uit de jaren 1960 met aan het uiteinde een vrij origineel uitgewerkte kapel met betonnen skelet, deels met glas in lood.

Aanpalend park is een restant van het voormalige kasteelbos met vijver.

  • BONDUEL P., Geschiedenis van de Brugse rand. Sint-Michiels, 1992, p. 70-71.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteelsite Leyssele [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77840 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.