erfgoedobject

Kapel

bouwkundig element
ID: 77857   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77857

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein van Tillegem
  Deze bescherming is geldig sinds 17-07-2012

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Site Kasteel van Tillegem
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Tillegemstraat zonder nummer. Kapel op de kruising met de dreef naar het kasteel van Tillegem, volgens Franchoo in de volksmond zogenaamd "het kapelleke van Wakkem". Het werd gebouwd in 1880 in opdracht van Mevrouw Eugène Charles de Peneranda de Franchimont, heer van Tillegem, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw en haar ouders, opdat haar huwelijk met kinderen gezegend zou worden.
Kleine kapel aan de rand van het Tillegembos, bereikbaar via geplaveid wegje. Houten bank. Kleine, bakstenen kapel, gecombineerd met natuursteen voor de spitsbogige deur- en vensteromlijstingen, de plint en de bekroningen van de versneden zijsteunberen. Leien zadeldak met vooraan ver overkragende dakrand met zichtbare houten dakspant. In de blinde top van de ingang bevindt zich een Mariabeeldje. Op de achtergevel een arduinen gedenksteen met opschrift "D. JOACHIMO (SACRUM) C.E. DE PENERANDA 1880".
Binnenin is een altaar opgesteld ondersteund door neoclassicistische zuiltjes. Vloertje met figuratieve cementtegels.

 • FRANCHOO G., De oude en nieuwe kapellen van de parochie Sint-Michiels, in Brugs Ommeland, 1961, jaargang 1, nummer 2, pagina 33.

Bron     : Vanwalleghem A. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Gilté S. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Is deel van
  Kasteeldomein van Tillegem
  Tillegemstraat 81 (Brugge)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77857 (Geraadpleegd op 24-05-2019)