erfgoedobject

Hovenierswoning bij kasteel van Tillegem

bouwkundig element
ID
77858
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77858

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige hovenierswoning van het kasteel van Tillegem, gelegen op dat kasteeldomein ten zuidwesten van het kasteel. In oorsprong 17de-eeuws gebouw van het langgeveltype bestaande uit een éénlaagshuis, 19de-eeuwse stal en 20ste-eeuwse schuur. Eertijds lag tussen het woongedeelte en de dienstvertrekken een gang met een jonger bakhuis. Vrij grondig verbouwd in de 18de of begin 19de eeuw onder meer toevoegen van de kelder, schouw en verbouwen van de zijpuntgevel met vlechtingen. In 1986 omgevormd tot woning voor de huisbewaarder van het kasteel; daarbij zijn onder meer kelder en voutekamer verdwenen, de balklaag vernieuwd, vensters aangebracht in de noordgevel van het woonhuis, de gang opgenomen bij het huis en slaapkamers ingericht in de stal en schuur.

Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. 18de-eeuwse voorgevel met vensters in geriemde omlijstingen en op de borstweringen van de vensters, uitspringende rechthoeken met schuine hoeken. Oostelijke zijmuur met vlechtingen en muurdammen.

  • DEVLIEGHER L., Het kasteel van Tillegem te Brugge, 1989, p. 97-99.

Bron: VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van GILTÉ S. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Michiels, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL22, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Kasteeldomein van Tillegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hovenierswoning bij kasteel van Tillegem [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77858 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.