Commandobunker uit de Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bevond zich rond de Oudstationsstraat een uitgebreid steunpunt met verschillende bunkers waaronder de commandobunker, een communicatie-, een verpleeg-, een water- en twee manschappenbunkers. Deel uitmakend van de Atlantikwall. Thans blijft de commandobunker nog over, geïntegreerd in het gemeentehuis van Stene. Rondom de bunker werd een muur gebouwd met dezelfde steen als van de nieuwbouw van het gemeentehuis, waardoor de bunker vanop straat niet herkenbaar is. Binnenin is hij in zeer goede staat: er is uitzonderlijk veel materiaal en uitrusting gespaard gebleven zoals stalen deuren, filters, schakelkastjes, enzomeer.

Type: 1 x commandobunker voor een regiment, Regelbau 117b (orig: Bataillons- oder Regimentsgefechtsstand).

Eenheid: Commandopost van Bataljon II van Regiment 216 van de Infanterie Divisie 171.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief, DW2056.
  • PHILIPPART F. e.a., De Atlantik Wall van Willemstad tot de Somme. Een gids langs de Duitse verdedigingslinie van de Tweede Wereldoorlog, Tielt, 2004.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda