Duitse veldbatterij

Beschrijving

(gelegen op het erf van de hoeve, Grintweg nummer 121). Restanten van een Duitse veldbatterij deel uitmakend van het steunpunt van het Oostendse 'Landfront', een onderdeel van de Atlantikwall (1942-1944).

Goed bewaarde site gelegen ten zuiden van de spoorlijn Torhout-Oostende. Veldbatterij voor 10.5 cm houwitsers. De kanonnen stonden op grote open bakstenen beddingen, bedekt met een betonlaag. De beddingen hebben een toegang voor het geschut en twee toegangen voor de manschappen in 'chicane'. Aan weerszijden van de beddingen zijn er twee grote munitienissen voorzien. In het midden van de batterij bevindt zich een kleine Vf manschappenbunker. Een smalle betonbaan vertrekt aan de bunker en leidt naar één van de beddingen.

Vier bewaarde open beddingen waarvan er twee bezet zijn met beton, de vierde bedding verkeert in ruïneuze toestand.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nr. 2377.
  • JACOBS M., De Atlantikwall langs onze kust, in In de Steigers, 1999, 1, p. 22-26.
  • PHILIPPART F., LEYSEN E., Dossier Oostende: Halve Maan, Batterij Hundius, Simon Stevin Stichting, onuitgegeven nota, 5 dec. 1995.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda