Klooster met achterliggende klasgebouwen van de zusters van Sint-Niklaas, zie steen met het opschrift "INSTITUUT SINT-NIKLAAS OPVOEDING-ONDERWIJS", die sedert 1856 in de De Breyne Peellaertstraat gevestigd zijn (zie ook onder Kwadestraat en Sint-Niklaasstraat).
In de jaren 1920 heropgebouwde imposante lijstgevel van twaalf traveeën en twee bouwlagen geritmeerd door vier dakvensters als trapgeveltjes uitgewerkt en met natuurstenen kruisinvulling. Op de begane grond, natuurstenen kruisramen in korfboognissen. Links, vernieuwde ingang naar de Sint-Niklaaskapel. Rechts, korfboogvormige toegang met terugspringende baksteenprofilering. Korfboogvormige muuropeningen in de tweede bouwlaag. Vernieuwd houtwerk.
Aan de achterzijde, haaks aansluitende Sint-Niklaaskapel uit de jaren 1920: éénbeukig schip met dakruiter en veelzijdige apsis met spitsboogramen. Voor de achterliggende klasgebouwen: zie Sint-Niklaasstraat zonder nummer.
CARPENTIER A., Honderd jaar schoolleven. Het Instituut van de Zusters Sint-Niklaas te Diksmuide, in Studiën en Berichten, 196, p. 121-130.
DEMOEN H., Het Diksmuidse van toen. Een verzameling beknopte historische gegevens, aangevuld met historische foto's en prentbriefkaarten, Brugge, 1984, p. 37.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en kapel van de zusters van Sint-Niklaas [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/77935 (geraadpleegd op ).