Dokterswoning

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Grauwe Broedersstraat. Achteringelegen hoekpand met verharde voortuin afgesloten door ijzeren hekwerk met vernieuwde baksteenpijlers. Voor Diksmuide eerder uitzonderlijk art-deco-getint woonhuis van twee bouwlagen onder schilddak. Gebouwd in 1932 door dokter F. Beuselinck, zie gedenkplaat. Geelbakstenen lijstgevel met vooruitspringend rechter zijrisaliet met oplopende driezijdige erker gemarkeerd door witgeschilderde betonnen lateien en penanten. Deurtravee met betonnen luifel en bovenlicht. Muuropeningen met witgeschilderde betonnen omlijsting. Bewaard verzorgd schrijnwerk, onder meer schuiframen met geometrisch ingedeelde bovenlichten. In de Grauwe Broedersstraat, aansluitende vleugel onder wolfsdak met rondbogige poorttravee en natuurstenen gedenkplaat met bronzen portretmedaillon en het opschrift: "1928-1945. Hier leefde dr. Frans Beuselinck, geb. te Beerst 17-4-1899, overleden te Diksmuide 7-8-1945, een gedreven arts, een goed mens een groot christen, een dokter, het dankbaar Diksmuide".

• MOONS W., Van IJzer tot polder, Leuven, 1995, p. 58.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn